Recepttips

Vegetariska quesadillas med sallad                                                                       4 port

Ingredienser:

8 mjuka glutenfria tortillabröd storlek medium

2 påsar sojabacon

2 påsar tofuttiost ”mozarella style”

25 g Laktosfritt smör + smör till stekning

1 tsk Alpnaering Vitlökskrydda

Tillbehör: 2 Avocado, Cosmopolitan Sallad, Gurka, Tomat och ev. salladsdressing

Arbetsordning

1.       Sätt ugnen på 200°C

2.       Smält en klick smör i en stekpanna och fräs sojabacon tills det fått fin färg.

3.       Mät upp och smält smör i en liten kastrull. Rör ner Vitlökskrydda.

4.       Klä två ugnsplåtar med bakplåtspapper.

5.       Pensla 4 tortillabröd med det smälta vitlökssmöret och lägg dem på plåtarna med smörsidan neråt.

6.       Strö hälften av tofuttiosten över tortillan.  

7.       Fördela det stekta sojabaconet över.

8.       Strö på resten av osten.

9.       Lägg de kvarvarande tortillabröden ovanpå och tryck till dem lite.

10.    Avsluta med att pensla vitlökssmör över.

11.    Grädda mitt i ugnen i 7 minuter.

12.    Skär varje quesadilla i 4 delar och gör en sallad av tillbehören.

Arbetstid 4 portioner: Ca 15 minuter.

Rätten är glutenfri, laktosfri och vegetarisk om man använder rekommenderade ingredienser.

 

 

Härlig indisk inspirerad gryta i Slow Cooker                                                         4-6 portioner

Ingredienser:

1 kg fina grytbitar av fläskkött                                                 2 gula lökar

2 morötter                                                                                1½ röd paprika

4-6 vitlöksklyftor                                                                       5 soltorkade tomater

1 sötpotatis                                                                               2 tsk grönsaksfond

1 tsk torkade korianderblad                                                      1 tsk kardemumma

2 tsk spiskummin                                                                       ½ tsk gurkmeja

1 tsk ingefära                                                                            1 tsk stark chilikrydda

1 tsk salt                                                                                    1 burk kokosmjölk

Smör/margarin till stekning                                                        1 dl vatten

Arbetsordning:

1.      Bryn köttet i en stekpanna så det får fin stekyta runt om.

2.      Skala löken, morötterna och sötpotatisen. Skär dem + paprikan i grova bitar. Skala och hacka vitlöken.

3.      Varva ingredienserna i din slow cooker. Krydda mellan lagren så att kryddorna kommer till sin rätt.

4.      Ställ på låg ”low” i 8 timmar. När det är ca 1 timme kvar slår du i kokosmjölken och vrider upp till ”high”. Om du inte har en slow cooker så kan du använda en stekgryta av gjutjärn och köra i ugnen på 75-80° i 8 timmar. När 1 timme återstår så slår du i kokosmjölken och höjer värmen till 100-110°.

5.      Servera med jasminris.

Tips! Om du vill kan du ha ca 1 dl jordnötssmör i.

 

 

 

Halloumi- och ostfylld bratwurst med rostade grönsaker                               1 portion

Ingredienser:

1 bratwurst                                                                                                0,5 sötpotatis

0,25 pkt halloumi                                                                                       1 morot

0,25 dl riven gratängost                                                                             0,5 rödlök

0,5 msk sriracha (stark chilisås)                                                                0,25 röd paprika

Sås                                                                                                             0,5 palsternacka

0,5 dl gräddfil                                                                                              75 g kålrot

0,25 tsk Parsilladekrydda                                                                            75 g broccolibuketter

0,25 tsk sriracha                                                                                          Grönsaksbuljong, margarin, parsillade

Arbetsordning

1.       Sätt ugnen på 225°C

2.       Skala och strimla sötpotatis, morot, palsternacka och kålrot. Koka upp i vatten med buljong. Ge ett hastigt uppkok och slå sedan bort buljongen. Strimla rödlök och paprika grovt samt rensa broccolibuketterna. Smält en stor klick margarin i en ugnssäker form och lägg i alla ingredienser. Sätt in i ugnen 20 minuter.

3.       Snitta under tiden upp bratwursten på längden, hacka halloumin samt blanda den med gratängosten och srirachan. Stoppa fullt i snittet på bratwursten och lägg resten över.

4.       När 20 minuter gått på rot/grönsakerna ställer du in bratwursten i ugnen och låter allt gratineras i ytterligare 15 minuter.

5.       Bland ingredienserna till såsen.

Tillagningstid 4 portioner: Ca 50 minuter

Gör Laktosfritt: Använd laktosfria alternativ till halloumi, gratängost och gräddfil.

Rätten är Glutenfri om du använder glutenfri bratwurst.

 

 

 

 

Recept på goda kryddblandningar

 
 

Egen tacokrydda: Ca 0,5 dl

2,5 tsk spiskummin                                                                       

1,25 tsk vitlökspulver

0,5 tsk cayennepeppar                                                               

2,5 tsk lökpulver

2,5 tsk paprikapulver                                                                   

1,25 tsk salt

2,5 tsk strösocker

 

Godaste kycklingkryddan; ca 0,5 dl

2,5 tsk paprikapulver

1 tsk Coleman's Senapspulver

2,5 tsk curry

1 tsk grovmalen svartpeppar

1,5 tsk rosmarin

1 tsk vitlökspulver

1 tsk oregano

1 tsk salt

1 tsk strösocker

 

Fransk Persilladkrydda; ca 0,5 dl

5 tsk lökpulver

2 tsk vitlökspulver

1 tsk salt

2 tsk torkad persilja

1 tsk paprikapulver

1 tsk grovmalen svartpeppar

 

Picklad Rödlök - Gott till allt!

1 dl ättika 12%

1,5 dl strösocker

3 dl vatten

2-3 rödlökar

1 tsk krossad kryddpeppar

1-2 lagerblad

Koka upp allt utom rödlök. Skiva rödlöken och lägg i en burk.

Slå den varma lagen över lökskivorna och låt svalna.

Förvara i kylskåp. Hållbar ca 3 veckor.