Bryan Adams, Shirley Bassey, Ella Fitzgerald och hur man steker en perfekt rare tournedos...
God Kväll :)
Dagen har gått åt till en lång-mangling vid datorn, mestadels.
Kvällen har tillbringats med att städa, laga och fixa till morgondagen när mina älskade ungar <3 äntligen kommer till mig efter 2 och en halv vecka hos pappa.
Städningen/lagningen/fixningen startade till tonerna av Bryan Adams' album Reckless, det är enligt mig ett av de bästa album som någonsin har gjorts av någon i världhistorien. Kanske för att 1984 var jag 15 år gammal och omärkt av livet. Livet låg som en blank spegel framför fötterna. Till tonerna av "One Night Love Affair", "Run To You", "Summer of '69" och "Heaven" drog vi sorglösa omkring, utan förpliktelser och måsten.
Jag vet inte riktigt varför jag påmindes om de tiderna nu, kanske det är den helt otroliga "Indian-Sommaren" vi upplever... Det sägs ju att Sirocco-liknande vindar kan få folk att bli galna ;)
Kvällen har fortsatt med min "Mellow-lista" som jag kallar Pappamusik och som innehåller Frank Sinatra, Shirley Bassey, Frank Sinatra och Nina Simone. Allt som oftast bara måste jag lyssna igenom den, jag bara älskar den tidens musik. Jag har bestämt mig för att innan jag kroknar ska jag bjuda mig själv på att gå på en liten rökig klubb i New York och lyssna på den genren av lite swingig jazzig musik. Det är faktiskt en av mina drömmar att få göra det :)
Eftersom jag ligger i krig med den flod av små äckliga flugor som har översvämmat mitt kök *känner mordisk vrede* tänkte jag ta en liten lektion i hur man steker en perfekt blodig Tournedos såhär inför fredagsmyset imorgon.
1. Unna dig en riktigt fin bit Svensk Oxfilé!
2. Lägg fram den i rumstemperatur minst 1 timme innan stekning.
3. Skär den i 4-5 cm tjocka skivor.
4. Bryn på riktigt smör i en panna.
5. Lägg i filén och stek 2 minuter på ena sidan.
6. Vänd och stek 2 minuter på andra sidan. Krydda med flingsalt och malen vitpeppar.
7. Ta pannan av värmen, vänd och låt ligga 2 minuter. Krydda andra sidan.
8. Vänd igen och låt ligga 2 minuter. Klar!
Vill du ha medium stekt låter du den ligga någon minut till på indirekt värme.
Vill du ha genomstekt kött tycker jag inte du ska kosta på dig oxfilé *hahaha*
Såhär vet du om du har lyckats!
Tryck på din kind med pekfingret. Känns köttet likadant är det rare.
Tryck på din haka med pekfingret. Känns köttet likadant är det medium.
Tryck på din nästipp med pekfingret. Känns köttet likadant är det genomstekt.
Jag vet inte varför jag vet detta, det är väl nån sur gammal kock som har lärt mig det någon gång ;)
Är du riktigt snitsig slår du en egen bearnaisesås ;)
Nu är det dax för sängläge, gott folk!
Nattinatti!